Samen naar schoner verpakkingenafval
met de 3-check c
ampagne.

Zo maken we afval scheiden makkelijk.


In gemeente Enschede werd veel verkeerd afval bij de verpakkingen gegooid. Daardoor kon het afval niet gerecycled worden. Dat is zonde, niet duurzaam én duur. De gemeente vroeg ons om hulp. We ontwikkelden een communicatieplan en voerden dit plan uit. Voorzien van strategisch advies en met de inzet van verschillende communicatiemiddelen.  

 

 

Ons advies

Afval scheiden begint thuis. Dus als je gedrag wilt veranderen, begin je bij de inwoner. Tijdens een startsessie onder onze leiding is het probleem geanalyseerd en ontleed. Vervolgens stelden we een helder communicatieplan op dat inwoners activeert, aanspreekt en overtuigt om hun verpakkingenafval op de juiste manier te scheiden. We maakten het ze zo makkelijk mogelijk en communiceerden positief, helder en met oog voor de praktijk. Waarbij we ook de sociale norm benutten en aanhaakten bij bestaande communicatielijnen. Van gedragspsychologie tot campagnekracht. 

Dit hebben we uitgevoerd

We ontwikkelden het campagneconcept Doe de 3-check! Drie simpele vragen waarmee inwoners zélf kunnen bepalen of iets bij het verpakkingenafval hoort. Toegankelijk en direct toepasbaar. Met een campagne van zes weken creëerden we focus. Alles in nauwe samenwerking met Twente Milieu, de inzamelaar en afzender van afvalinformatie in Enschede. We zetten een krachtige mix van middelen en kanalen in, waaronder: 

Abricampagne met pakkende teksten

Social media

Online banners en een campagnepagina

Digitale nieuwsbriefspecial

Animatie

Posters en stickers rondom containers

Het resultaat

Inwoners van Enschede weten nu: even de 3-check doen, en je gooit nooit meer verkeerd afval bij de verpakkingen. Dankzij de campagne zijn inwoners zich bewuster van het juist scheiden van afval. Daardoor kunnen meer verpakkingen opnieuw gebruikt worden. Dat bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld. En het bleef niet bij Enschede. Vanwege het succes zijn verschillende varianten van de 3-check ook uitgerold in andere Twentse gemeenten. Zo wordt de 3-check nog steeds ingezet om inwoners te helpen hun afval goed te scheiden. Een mooi voorbeeld van blijvende gedragsverandering, ondersteund door doorlopende communicatie. 

Ben je ook zoek naar een pakkende naam en sterk concept? 

Wij helpen je om jouw verhaal op een unieke en doeltreffende manier te vertellen. Neem contact met ons op – samen maken we jouw ambitie zichtbaar!