
Participatie.
Zorgt voor begrip en draagvlak.
Met de juiste participatie zorgen we ervoor dat mensen niet alleen gehoord worden, maar ook écht meedoen. Zo creëren we draagvlak, stimuleren we eigenaarschap en maken we samen maatschappelijke impact.

Participatie draait om betrokkenheid en vertrouwen.
Nederland is constant in ontwikkeling. Nieuwe woningen worden gebouwd en buurten verduurzaamd. Maar ook thema’s zoals afval, klimaat en inclusiviteit staan hoog op de agenda. Deze veranderingen raken ons allemaal. Zeker wanneer ze zich dichtbij afspelen. En daar vinden we ook wat van.
De omgeving betrekken en goed in gesprek zijn met elkaar is dan essentieel. Wij zorgen ervoor dat de verbinding tussen overheid en samenleving wordt gelegd. Zodat iedereen mee kan praten over de onderwerpen die er toe doen.
Van bewonersparticipatie in een wijk tot burgerparticipatie bij de ontwikkeling van nieuw beleid: wij begeleiden trajecten die echt werken.
Participatie zorgt ervoor dat mensen zich écht gehoord voelen.
Het geeft inwoners een stem in wat hen raakt. Welk doel we ook willen bereiken. Bijvoorbeeld over de herinrichting van een plein of het verzamelen van feedback over afvalinzameling. Het geven van advies over lokaal beleid of het ontwerpen van een nieuwe speeltuin. Samen met inwoners bepalen we de aanpak.
Dat begint bij het goed inrichten van het participatietraject, passend bij het doel én de doelgroep. Denk aan het gebruik van de participatieladder, waarmee we inzichtelijk maken welke mate van invloed mensen kunnen hebben: van informeren tot meebeslissen.
We luisteren naar ideeën en werken samen aan plannen die werken. Zo bouwen we aan begrip en draagvlak voor veranderingen en nieuwe plannen.
Relevant Gesprek. Een bewezen methodiek.
Onze communicatieadviseurs zijn getraind in het Relevant Gesprek. Een krachtige en bewezen methodiek die het proces van participatie overzichtelijk en effectief maakt. De methode gaat uit van het principe dat je participatiegesprek relevant moet zijn. Het is de manier en sleutel tot succesvolle participatie. Met de vier sleutels van het Relevant Gesprek brengen we participatie terug naar de essentie:
- Waarom in gesprek?
- Waarover in gesprek?
- Wie met wie in gesprek?
- Hoe in gesprek?

De methode Relevant Gesprek onderscheidt zich door niet alleen de vraag te stellen of participatie plaatsvindt, maar vooral hoe dit waarde oplevert. Door structuur zorgen we voor duidelijke uitkomsten, verbinding tussen betrokkenen en plannen die uitvoerbaar en samen gemaakt zijn.

Participatie en de Omgevingswet. Van verplichting naar kans.
Met de komst van de Omgevingswet is participatie niet langer vrijblijvend. Overheden en organisaties staan voor de opgave om inwoners en belanghebbenden vroegtijdig te betrekken. Wij helpen bij de inrichting van participatie die past bij deze nieuwe wet. Op een toegankelijke, creatieve en doeltreffende manier. Zo wordt de combinatie van Omgevingswet en participatie een kans om de omgeving samen te verbeteren. Met duurzame en toekomstgerichte plannen als resultaat.