Emissievrij afval inzamelen in de binnenstad van Enschede

Gemeente Enschede

Een veilige, schone en groene binnenstad waar de voetganger en fietser centraal staat. Waar uitstoot van vrachtwagens wordt beperkt en waar bijplaatsingen van afval bij ondergrondse containers wordt verminderd. Dat is waar de gemeente Enschede naartoe wil. Daarom besloten zij een pilot van een jaar te starten voor een nieuwe manier van afvalinzameling in de binnenstad.

Daar komt de elektrische bakfiets

Zeg maar dag tegen afvalwagens die vuile lucht uitstoten. Vanaf april 2023 kunnen zowel inwoners als ondernemers in de binnenstad hun afval meerdere keren per week op laten halen door het bedrijf InzamelHelden. Zij doen dat dus niet met vrachtwagens, maar met elektrische bakfietsen aan de voordeur. Ondergrondse containers zijn daarom niet langer nodig. Het verwijderen van de containers gaat bijplaatsingen tegen, maar maakt ook plaats voor groen.  Zo wordt de binnenstad van Enschede en stuk schoner, veiliger en mooier.

Communicatie- gedragsplan van A tot Z

Deze nieuwe manier van afvalinzameling draagt dus bij aan een fijnere binnenstad, maar vraagt ook om flinke gedragsverandering van inwoners en aangesloten ondernemers. Zij lopen in het vervolg niet zelf meer met hun afvalzakken naar de container, maar moeten een afspraak maken voor het laten ophalen van hun afval. Deze afspraak maken ze in de webapp van Inzamelheden. Aardig wat veranderingen dus. De gemeente Enschede stelde ons daarom de vraag: hoe zorgen we ervoor dat inwoners en ondernemers op de hoogte zijn van de verandering, bekend worden met de webapp van Inzamelhelden en wekelijks gebruik maken van de nieuwe manier van inzamelen.

Een mooie uitdaging. Om het gehele proces in goede banen te leiden, schreven collega’s Lisanne en Annemijn een uitgebreid communicatie- en gedragsplan. Wanneer stellen we bewoners en ondernemers op de hoogte? Hoe maken we het zo makkelijk mogelijk? En hoe zorgen we voor de gewenste gedragsverandering? In een tijdsplanning werkten ze verschillende middelen uit. Alles met hetzelfde uitgangspunt: simpel, transparant en persoonlijk.

Informatiefolder met een twist

Het was gelijk duidelijk dat we inwoners en ondernemers aan de hand moesten meenemen. Voor de start van de nieuwe manier van afvalinzameling, gingen medewerkers van Inzamelhelden van deur tot deur voor een persoonlijk keukentafelgesprek. Tijdens dit gesprek kregen inwoners meer informatie over het maken van een afspraak in de webapp en konden zij hun vragen stellen. Na afloop ontvingen inwoners een samenvatting van alle informatie in de vorm van een informatiekalender. Naast alle informatie over het maken van een afspraak vind je hier ook terug hoe je alle afvalsoorten moet scheiden. Eén compacte, toegankelijke ‘folder’ die niet zomaar in de la belandt.

Duidelijke brieven en toegankelijke kick-off bijeenkomst

Eén moment van communiceren is bij zo’n grote verandering niet verstandig. Naast dat de medewerkers van Inzamelhelden bij inwoners zijn langs geweest, hebben inwoners meerdere informatiebrieven ontvangen. Hier herhaalden we constant de basisinformatie die van het grootste belang was. Daarnaast heeft er een kick-off plaatsgevonden op de Oude Markt. Hier konden mensen vrijblijvend vragen stellen aan medewerkers van InzamelHelden en de app en bakfiets voor het eerst zien. De wethouder heeft er zelf nog een rondje op de bakfiets gemaakt om de pilot officieel te openen!