Gelre ziekenhuizen: digitale voorlichting voor patiënten

Gelre ziekenhuizen

Bij een bezoek aan het ziekenhuis is het wel zo prettig dat je vooraf weet wat je kunt verwachten van een behandeling of onderzoek. Waar moet je zijn? Wat neem je mee? En hoe verloopt het onderzoek? Een goede voorbereiding is essentieel voor een onderzoek of behandeling in het ziekenhuis. Waar patiënten nu veelal geïnformeerd worden met een fysieke folder, gaat dat vanaf najaar 2022 via digitale voorlichting die beschikbaar komt in patiëntenportaal MijnGelre. Patiënten kunnen zich dan thuis in alle rust voorbereiden.

Communicatie op maat voor elk zorgpad

Gelre ziekenhuizen heeft ontzettend veel verschillende zorgpaden: elk zorgpad is gericht op een specifieke patiëntengroep. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het zorgpad nieuwe heup van de polikliniek orthopedie of aan hartrevalidatie. Per zorgpad worden patiënten veelal op dezelfde wijze voorbereid op het bezoek aan het ziekenhuis. Vanaf het najaar van 2022 zal naast de fysieke folder van ruim 400 zorgpaden, ook een online module inclusief begeleidende video en foto’s beschikbaar zijn. Patiënten die graag deze online informatie ontvangen, kunnen zich hierdoor thuis beter voorbereiden op een afspraak, onderzoek en/of behandeling. COMcept is gevraagd Gelre te ondersteunen bij dit omvangrijke project en dan specifiek het redigeren van teksten en het uitvoeren van de eindredactie.

Begrijpelijke en digitale voorlichting

Collega’s Arjan en Simone werken samen met de communicatieadviseurs van het ziekenhuis en de projectmanager/software-expert van de digitale voorlichting Medify. Wekelijks bespreken ze welke modules klaar zijn voor controle en worden inhoudelijke zaken afgestemd. En dat is toch best een klus! Maar waar controleren ze dan zoal op? Ze screenen de tekst op typefouten en vertalen het naar begrijpelijke content en B1-taalniveau. Soms loopt een zin gewoonweg niet lekker waardoor herschrijven de beste oplossing is. Ze zorgen er dus voor dat de informatie voor iedereen te begrijpen is en er geen verwarring kan ontstaan over wat hen te wachten staat als zij het ziekenhuis bezoeken.

Projectteam