Omgevingsmanagement is ook ijsjes regelen

Dura Vermeer

Omgevingsmanagement is ook ijsjes regelen

In Amersfoort ligt de wijk Hoogland. Een gemeenschap die voelt als een dorp in de stad. Met een eigen dorpshuis, bibliotheek en vele andere voorzieningen.

Al een tijdje is Dura Vermeer hier aan het werk om een gescheiden riool aan te leggen. Als het project straks is afgerond wordt het regenwater apart opgevangen van het vuile water van wc, douche en wasmachine. Deze werkzaamheden bieden de gemeente Amersfoort meteen de mogelijkheid om ook de straten, stoepen en straatverlichting te verbeteren. Dit betekent natuurlijk dat er overlast is voor de bewoners.

Project Engweg
Het bijzondere aan dit project is dat het is opgedeeld in verschillende fases. Niet iedereen heeft op hetzelfde moment ‘last’ van de werkzaamheden. Mede daarom is het belangrijk om alle betrokkenen zo goed mogelijk te informeren over wat er staat te gebeuren en hoe de planning eruit ziet. Collega Anniek is als omgevingsmanager onderdeel van het bouwteam van ‘project Engweg’, zoals het officieel heet. Zij verzorgt alle communicatie, beantwoordt vragen en regelt de ijsjes…

Bewoners informeren
Er zijn verschillende manieren waarop betrokkenen door Anniek op de hoogte worden gehouden van de werkzaamheden in Hoogland. In de meeste gevallen wordt de BouwApp ingezet. Deze app kan iedereen op de telefoon downloaden. Via deze weg worden mededelingen over de planning gedaan, is algemene informatie te vinden en kan er contact gelegd worden met het bouwteam. Daarnaast informeert Anniek bewoners per brief over de startdatum van de werkzaamheden in hun straat. In zo’n brief vertelt zij bijvoorbeeld ook waar voorlopig de container geplaatst moet worden om te laten legen en hoe het zit met parkeren. Een andere, laagdrempelige, manier van communiceren gebeurt tijdens het inloopspreekuur. Twee keer per maand is Anniek in de wijk aanwezig om mensen persoonlijk te woord te staan. Hier worden vragen gesteld en suggesties gedaan. Een mooie manier om in contact te zijn en te blijven met de bewoners en andere betrokkenen.

Maar hoe zit dat dan met die ijsjes?
Omdat het bouwteam de omwonenden van het project graag op een positieve manier tegemoet wil komen, werden er vlak voor de zomervakantie ijsjes uitgedeeld. Iedereen die dat wilde mocht een ijsje komen halen. Uiteraard was ook toen iemand van het bouwteam aanwezig om vragen te beantwoorden. Maar vooral om iedereen een fijne zomer(vakantie) toe te wensen! Dus ijsjes regelen? Ja dat doet een omgevingsmanager ook!