Omgevingswet? Zo uitgelegd!

Gemeente Zwartewaterland

De Omgevingswet is ingegaan! Veel mensen hebben de term wel eens gehoord, maar wat betekent het nu precies? En wat verandert er voor inwoners, ondernemers en de medewerkers van gemeenten zelf?

De afgelopen twee jaar is collega Annemijn met communicatievraagstukken rondom de Omgevingswet bij de gemeente Zwartewaterland aan de slag gegaan. Dat heeft een paar hele mooie middelen opgeleverd! Van een informatieve intranetpagina voor medewerkers tot een contentkalender om de juiste informatie op sociale media te delen. Onderdeel van die contentkalender is een video die kort en duidelijk uitlegt hoe de aanvraag van een nieuwe omgevingsvergunning werkt én een video over het inzetten van participatie. Samen met onze videopartner Studuo en de gemeente Zwartewaterland zorgde Annemijn voor een pakkend script en de organisatie rondom de opnamedagen. Zie hieronder een sneak-peek van het eindresultaat. Hoe leuk om te zien dat de medewerkers van de gemeente zelf de hoofdrol spelen in deze twee video’s!

Last but not least ontwikkelde Annemijn met digitale partner Webba een ‘participatiewijzer’: een websitepagina met een vragenboom die vergunningaanvragers helpt bij het bepalen van de impact van hun initiatief. Voor de nieuwe Omgevingswet geldt namelijk: hoe groter de impact, hoe meer participatie met de omgeving nodig is voordat het plan door de gemeente wordt goedgekeurd. Met behulp van de participatiewijzer kunnen inwoners en ondernemers alvast een inschatting maken van de benodigde participatie voordat ze hun vergunningaanvraag indienen. Wel zo handig! Nieuwsgierig? Bekijk de participatiewijzer op https://participatiewijzerzwl.nl

Bekijk hieronder de video’s!

Projectteam