Wateroverlast, droogte en hittestress tegengaan

Provincie Overijssel en Gemeente Raalte

Meer aandacht besteden aan communicatie over klimaatadaptatie, het aanpassen van onze omgeving aan het veranderende klimaat, zodat we wateroverlast, droogte en hittestress tegengaan. Dat was de wens van gemeente Raalte. Daarvoor zochten zij een communicatieadviseur klimaatadaptatie en die vonden ze bij COMcept.

In najaar van 2021 is Mariëlle gestart met een strategisch communicatieplan klimaatadaptatie voor 2022-2023. De kern? Met goede en duidelijke communicatie, leuke acties en het delen van inspirerende voorbeelden van inwoners gaat de gemeente Raalte zich inzetten om samen met de inwoners Raalte groener en klimaatbestendiger te maken. Is 2022 heeft collega Suzan een vervolg gegeven aan dit plan en de gemeente Raalte verder ondersteunt als communicatieadviseur klimaatadaptatie.

Mariëlle trapte af met de organisatie van de Groen Samen Doen-weken. Vier weken lang stond de gemeente Raalte in het teken van groen, groener, groenst! Met verschillende acties werden alle inwoners gestimuleerd om de tuin groener te maken. Zo konden ze een gratis boom of struik ophalen bij deelnemende lokale groenondernemers. De actieweken waren een groot succes! Meer dan 15.000 tegels werden gewipt en 4.480 bomen en struiken zijn geplant.

In het voorjaar gaf Suzan hier een vervolg aan met de promotie van de klimaatsubsidie, het NK Tegelwippen en groene schoolpleinen. Aan de hand van video’s, verschillende voorbeeldverhalen, advertenties op social media, webteksten, flyers en andere acties hebben we klimaatadaptatie in Raalte flink op de kaart gezet. Terwijl de gemeente Raalte een paar jaar geleden nog in de top 5 van de meest versteende gemeenten stond, bemachtigde Raalte in 2022 een plekje in de top 10 van het NK Tegelwippen. Zoals de krantenkop hierover luidde: “Raalte blijkt ineens een toptegelwipper”.

Projectteam